Wat is Pizza Al Taglio?

Pizza Al Taglio is een vorm van pizza die is uitgevonden in Rome. De pizza wordt veelvuldig als streetfood genuttigd in heel Italië, maar ook daarbuiten. Taglio betekent letterlijk ‘pizza per stuk’. De pizza is rechthoekig en wordt verkocht in stukken die vaak worden afgeknipt met een schaar en per kilogram worden verkocht.

Naast het verschil in de vorm van de pizza en de manier waarop de pizza verkocht wordt is ook de bodem van de Pizza Al Taglio anders dan bij een ‘normale’ ronde pizza. De Pizza Al Taglio heeft een dikkere bodem, gemaakt van deeg met minder gist. Dit deeg heeft minimaal 48 uur in de koelkast gestaan om te rijzen. Zo krijgt het deeg de kans een complexere smaak te ontwikkelen en dat proef je!

Het kneden van het deeg doet Tondo’s met de hand. Het deeg bevat na de rijstijd veel luchtbelletjes die belangrijk zijn voor de structuur van de bodem. Hoe luchtiger, hoe lekkerder! Voor het vormen van het deeg wordt dus ook geen deegroller gebruikt, want daardoor verdwijnen de luchtbelletjes weer. 

Pizza Al Taglio maken is dus een ingewikkeld proces en vereist veel geduld en passie. Tondo’s heeft veel geëxperimenteerd met het product en zijn pizza is veelvuldig getest door een dankbaar testpanel. Tondo’s maakt zijn Pizza Al Taglio volgens de in Italië vastgestelde regels (ja, die bestaan!). Hiervoor gebruikt hij Italiaanse bloem uit Napels van het merk Caputo.

Bonci

De grootste inspiratiebron voor Tondo’s is de Italiaanse chef Bonci, een echte italiaan met dito temperament. Hij heeft Pizza Al Taglio wereldwijd op de kaart gezet. Bonci is eigenaar van de zaak Pizzarium in Rome. Zijn pizza is erg geliefd en hij gebruikt de meest bijzondere toppings voor zijn Pizza’s. In het onderstaande filmpje laat Bonci zien hoe hij zijn Pizza Al Taglio maakt.

Workshops

Wil je nog meer weten over Pizza Al Taglio of zelfs leren hoe je deze lekkernij thuis maakt? Tondo’s geeft ook workshops en er is altijd de mogelijkheid om met een groep een workshop te boeken of je aan te sluiten bij een bestaande workshop groep. Kijk bij Contact voor de mogelijkheden.

Stokbrood

Naast de Pizza Al Taglio kun je met een vergelijkbaar proces ook heerlijk stokbrood maken. Dit is bijna niet vergelijkbaar met stokbrood uit de Nederlandse supermarkten maar smaakt veel luchtiger. Tondo’s biedt in overleg ook dit stokbrood aan met verschillende toppings zoals tapenade, hummus of huisgemaakte kruidenboter.

Zin gekregen om de Pizza Al Taglio te proberen? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.